70ansdudh

Mensenrechten: In de praktijk

hermes-rivera-afofjVp6VsE-unsplash

Mensenrechten: In de praktijk

De mensenrechten zijn van een belang voor een hele grote groep mensen. Zo gelden ze voor ieder mens dat leeft, maar is dat in de praktijk anders. Regelmatig worden ze nog geschonden en is dit natuurlijk super vervelend. Daarnaast gelden deze rechten vooral voor minderheden zoals vrouwen en inheemse groepen. In de praktijk kan dit nog wel eens geschonden worden en dit kan je dagelijks zien. Zo kan je veel dingen meekrijgen van discriminatie en wordt dit lang niet altijd aangegeven. Echter als je een slachtoffer bent van racisme kan je hier aangifte van doen. Dit is namelijk het schenden van mensenrechten en dit kan zwaar bestraft worden als dit geschonden wordt. Het is ook van belang dat je kijkt naar andere mensen rechten. Denk bijvoorbeeld aan mensensmokkel wat dagelijks gebeurt en andere dingen die niet mogen. Zo mag je altijd je mening tonen en is het van belang dat je dit ook altijd doet. Mag je toevallig niet je mening tonen ergens dan is dit ook het schenden van mensenrechten en moet je dit ook niet doen. Als je hier aangifte van doet kunnen hier hoge straffen uitrollen en is dit natuurlijk ook van een groot belang.

 

Waarom zijn de mensenrechten bedacht?

Vroeger werden er veel verkeerde dingen gedaan tegen bepaalde groepen. Vrouwen hadden bijvoorbeeld minder recht dan een man en dit is verkeerd. Daarnaast werden er vreselijke dingen gedaan tegen joden in de tweede wereldoorlog. Daarom zijn in 1945 de mensenrechten opgezet door de Verenigde Naties. Op deze manier worden bepaalde groepen beschermd en is dit natuurlijk van een groot belang. Ook hebben ze op deze manier ervoor gezorgd dat mensen gestraft kunnen worden op het schenden van deze mensenrechten. Dit is natuurlijk goed en je moet ook altijd letten op je eigen rechten en ervoor zorgen dat dit niet geschonden wordt.

police-arrested-the-suspect-and-handcuffed-him-to-acknowledge-the-allegation-of-the-crime_t20_4evxZy

Aangehouden worden

Een onderdeel van de mensenrechten is dat je niet zomaar opgepakt moet worden. Hier heb je ook bepaalde rechten voor en heb je rechten als je opgepakt wordt. Je mag namelijk niet zomaar opgepakt worden en je hebt ook bepaalde rechten. Zo heb je altijd het recht op een advocaat en heb je ook recht op het hebben van een advocaat. Dit moet de politie goed vinden en als dit niet gedaan wordt, heb je natuurlijk een groot probleem. Hier kan je dan bijvoorbeeld aangifte van doen zodat je naar de rechter kunt gaan.

MEER TE WETEN KOMEN

Schenden

Verschillen

Normen & Waarden